Ahol gravitációs úton nem megoldható a szennyvíz elvezetése ott nélkülözhetetlen egy jó minőségű szennyvízszivattyú. A kiválasztás során számos tényezőt érdemes figyelembe venni, ahhoz , hogy hosszútávú megoldás legyen a szennyvíz szivattyú használata.

 


A következőket kell tudni:

 


1., A szennyvízszivattyúval kijuttatott szennyvíz szabadon ömlik a csatorna     hálózatba.
2., Nyomott rendszerű csatorna hálózatra kell történjen a szennyvíz átemelés
    

 

1.,


Abban az esetben, ha a szennyvíz szabad befolyással csatlakozik a csatorna hálózatra lehetőség van a már fent említett vágókéses, darálós szennyvíz szivattyú alkalmazására, vagy használhatunk úgynevezett szabadátömlésű szennyvízszivattyút. A szabadátömlésű szennyvíz szivattyú nem rendelkezik vágóművel. Az öblös, viszonylag nagy övényházban általában "VORTEX" típúsú járókerék található, amely a centrifugális erőnek köszönhetően továbbítja a szennyvizet a kiömlő nyílás felé. Ez a kiömlő nyílás általában 5/4, 6/4, vagy 2 colos kialakítású, vagy ettől nagyobb. A szabadátömlésű szennyvíz szivattyú méretezése, kiválasztása hasonlóan történik mint a vágókéses változatnál, csak ebben az esetben nincs nyomott rendszer amit figyelembe kellene venni. Tehát marad a függőleges emelési magasság és a vízszintes távolság a csatorna rendszerig. Ezek a szennyvíz szivattyúk rendelkeznek egy fontos adattal. Ez a maximális szemcseméret. Minden szivattyú gyártó megadja a maximális szemcseméretet. Ez általában 30,35,40,50,70 mm lehet, vagy ettől még nagyobb ipari szivattyúk esetében. Éppen ezért a használni kívánt csőhálózat mérete mindíg akkora legyen mint a szivattyú nyomócsonkja, vagy esetleg maximum egy mérettel kisebb. Tehát egy 5/4-es nyomócsonkkal rendelkező szabadátömlésű szivattyút minimum 1 colos cső mérettel szabad használni, de sokkal kisebb az esély az eltömődésre, ha 5/4 colos méretnél marad a használat során. Gumigolyós szennyvíz visszacsapó szelep és elzáró szerelvény alkalmazása ebben az esetben is javasolt. Olcsóbb árfekvésben az Elpumps szabadátömlésű szennyvízszivattyúkat javasoljuk, míg magasabb árfekvésben, de még jobb minőségben a Pedrollo ZXm , Pedrollo VXm, Pedrollo VXC szennyvíz szivattyúkat ajánljuk.

 


A szabadátömlésű szennyvízszivattyú választékunkat : ITT TALÁLJA!

 

2.,

A nyomott rendszszerű csatornahálózatra vágókéses, darálós szennyvíz szivattyút szabad használni. A kiválasztásnál nagyon fontos, hogy a nyomott rendszerű csatorna hálózatba mekkora a minimum előírt nyomás amivel betáplálható a szennyvíz a rendszerbe. Ezt általában a helyi csatorna szolgáltató tudja megmondani. Ezen kívül figyelembe kell venni, hogy a darálós, vágókéses szennyvízszivattyúnak milyen függőleges emelési magasságra kell emelnie a szennyvizet, továbbá a vízszintes távolság is befolyásoló tényező. Ezek az adatok és szennyvíz tartály térfogata fogja meghatározni, hogy mekkora legyen a szennyvízszivattyú szállító kapacitása. Fontos, hogy a szennyvíz szivattyús rendszer rendelkezzen gumigolyós szennyvíz visszacsapó szeleppel és megfelelő minőségű elzáróval, csappal. Erre azért van szükség, mert egyrészt előírás, és ha meghibásodna a darálós vágókéses szennyvíz szivattyú akkor le kell tudni választani biztonságosan a nyomott rendszerű hálózatról. A csőhálózat mérete általában szivattyútól függ, de minimum 40-es, azaz 5/4-es KPE cső méret javasolt. Kinálatunkban található olcsóbb árfekvésű vágókéses, darálós szennyvíz szivattyú, ilyen az Elpumps darálós szennyvíz szivattyú, vagy az Aquastrong EDSPM, vagy a LEO XPS de található prémium kategóriás választék is, ilyen a Pedrollo Tritus, Calpeda GQGM, vagy a Zenit GR Blue . Nagyon fontos, hogy a vágókéses, darálós szennyvíz szivattyú fekáliás szennyvíz szivattyúzására használható. Törmelékes, kavicsos, szilárd szennyeződéseket nem tud ledarálni, összeaprítani. Ezek roncsolják a vágókést és a szivattyú meghibásodásához vezetnek.

 

 


A darálós, vágókéses szennyvízszivattyú választékunkat : ITT TALÁLJA!

 


A szennyvíz szivattyú legyen darálós,vágókéses, vagy szabadátömlésű kivitel, legtöbb esetben a tekercsbe épített termikus hővédelemmel vannak ellátva. A hővédelem nem nyújt 100% -os védelmet, éppen ezért érdemes állítható áramfelvételű motorvédő kapcsolót alkalmazni amely biztosan megvédi a szennyvízszivattyút ha esetleg még is megszorulna egy oda nem illő szennyeződéstől. Esetleg érdemes komplett motorvédelemmel ellátni.

 

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült