Búvárszivattyú, csőkút szivattyú, üzemelés közbeni homok problémák

 


A búvárszivattyú, vagy típus nevén csőkút szivattyú egy nagyon hamar megtérülő biztos befektetés a kerti locsolás, házi vízellátás megoldására, persze csak abban az esetben, ha minőségi, tartós búvárszivattyúról beszélünk, és az üzembehelyezés, üzemeltetés is megfelelő. Ellenkező esetben, sok bosszúságot és nem kevés pénz veszteséget okozhat. Ez a blog bejegyzésünk most a csőkút szivattyúk, búvárszivattyúk üzemeltetése közben jelentkező magas homoktartalommal és annak lehetséges megoldásával kíván segítséget nyújtani.

 

A búvárszivattyú, csőkút szivattyú nagyon homokos vizet ad a kútból! Mit lehet ilyenkor tenni?

 

A frissen fúrt kútban üzemelő búvárszivattyú

 

A fúrt kút, ha megfelelő minőségben és megfelelő anyagokkal van elkészítve akkor is előfordulhat, hogy homokos vizet ad. Ezt sajnos nagyban befolyásolja az adott talajréteg, amin változtatni nem igazán lehet. Egy frissen fúrt kút esetében minden képpen egyeztetni kell a kútfúrómesterrel, hogy milyen mélységbe legyen leengedve a búvárszivattyú. Ettől ne térjünk el, mivel Ő fogja tudni, hogy hol van a vízadó réteg, és hol található a kút szűrőzése. Ha a búvárszivattyú az első beüzemelés során homokos vizet, opálos vizet ad ne ilyedjen meg és ami nagyon fontos ne állítsa le a szivattyút. Engedje a vizet és kísérje figyelemmel, hogy tisztul-e a víz. Azért nem szabad ilyenkor leállítani a szivattyút, mert a visszaülő homokszemcsék a csőkút szivattyú lapátkerekei közé ragadhatnak és a következő indítási kísérletnél már nem fog tudni elindulni! Egy jó minőségű homoktűrő búvárszivattyú ezt a tisztulási folyamatot elviseli, persze csak akkor ha a gyári értékeken belüli a homokmennyiség. A kivehető vizmennyiség is nagyon fontos egy fúrt kút esetében. Soha ne tegyen annál nagyobb vízhozamú búvárszivattyút a kútba mint amit a fúrómester javasol! Abban az esetben ha szépen letisztul a kút akkor minden rendben van, csak arra figyeljen hogy használva legyen folyamatosan a kút. Ha a továbbiakban is homokol a kút akkor feltételezhető, hogy kis vízhozamú búvárszivattyúra lesz szüksége!

 

Régi, már meglévő fúrt kútban üzemelő búvárszivattyú


Sok olyan megkeresést kapunk, amikor a fúrt kút már régi és nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok a kútról, sem a szivattyúról. Csak azzal az információval tudnak szolgálni, hogy nagyon homokol a kút. Ebben az esetben érdemes először azzal kezdeni, hogy a csőkút szivattyút megpróbálja egy méterrel feljebb húzni a kútból. Ha ez a megoldás sem segít, akkor a kút tetejénél a nyomócsőbe érdemes beépíteni egy golyóscsapot amivel szépen óvatosan el kell kezdeni visszafolytani a búvárszivattyút. Maximum 20 liter/perc ig lehet ezt megtenni! Kell hozzá egy stopper és vödör. Ha javul a helyzet akkor a kivett mennyiség volt túl nagy. Ilyen esetben érdemes egy frekvenciaváltó alkalmazása, mivel a golyóscsappal csak a kivett mennyiség lett szabályozva, de a csőkútszivattyú fordulatszáma nem. A frekvenciaváltóval a szivattyú élettartama is lényegesen hosszabb lesz és a villanyszámla is jelentősen csökkenthető!

 


Vannak olyan esetek, amikor már csak az úgynevezett kompresszorozás segít a fúrt kúton, amit a kútfúró mesterek szoktak alkalmazni, esetlegesen gyöngykavicsolással egybekötve. Minden képpen érdemes felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel.

 

A homoktűrő búvárszivattyú, csőkútszivattyú használata az ilyen esetekben nagyon fontos! Ilyen lehet példáula a Calpeda 4SD búvárszivattyú család , vagy az igen népszerű Pedrollo 4Block csőkút szivattyú család. A Calpeda 4SD szivattyúk homoktűrőképessége 300 g/m3, míg a Pedrollo 4Block szivattyúk homoktűrőképessége 200 g/m3.

 

 

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült